kimtxi; kimchi
es: kimchi
fr: kimchi
en: kimchi; kimchee
Definizioa:
Aza txinatarrarekin, errefauarekin eta ongailuekin prestatzen den janari hartzitua, Koreako sukaldaritzan ohikoa dena.kimtxi
Testuingurua:
-
«”Ordutik, kimtxia mundu osoan da ezaguna”, ilustratu du tesiaren egileak».AIESTARAN, Asier. « Xavi Santabarbarak Olinpiar Jokoetan elikadurak izan duen garapena ikertu du». Gaur8 [webgunea]. || Data: 2024-07-20
https://www.naiz.eus/eu/hemeroteca/gaur8/editions/gaur8_2024-07-20-07-00/hemeroteca_articles/xavi-santabarbarak-olinpiar-jokoetan-elikadurak-izan-duen-garapena-ikertu-du
-
Antxiturbiazpikoan 'Pro Bio.k' zukuak, txukruta, kimtxia, ozpinak, sagardoak sortzen dituzte.DEL TESO, Begoña. «”Hartzidura magia hutsa da. Gu elikatzeko, gozatzeko Naturaren magia”». El Diario Vasco. || Data: 2022-02-15
https://www.diariovasco.com/san-sebastian/hartzidura-magia-hutsa-20220215000347-ntvo.html
-
Lehen agerraldia: Hartzidura mota konbinatu honen beste bi adibide ezagun aipatuko ditugu: sauerkraut alsaziarra eta kimtxi korearra, biak barazkiz eginak.ROGERS, Peter L. «Hartzidurak». Ikasbil [webgunea]. || Data: 1994-09-30
https://www.ikasbil.eus/eu/unescoren-albistaria-fitxa?articleId=16349670#
kimchi
-
Hartzidura prozesua izan duen aza da txukruta, eta kimchia ere bai, baina azken hau zapore pikantearekin maneatua egon ohi da.ZABALETA, Garazi. «Euskal Herriko txukruta eta kimchia». Argia. || Data: 2025-02-03
https://www.argia.eus/albistea/euskal-herriko-txukruta-eta-kimchia
-
Lehen agerraldia: Jakina dena da kimchia sortaldeko antzinako errezeta dela eta oinarri aski ezaguna duela gurean ere; aza, aza asiarra.ANDUAGA, Gurutze. « Antzinako berrikuntzak». Naiz [webgunea]. || Data: 2020-12-20
https://www.naiz.eus/eu/hemeroteca/7k/editions/7k_2020-12-20-06-00/hemeroteca_articles/antzinako-berrikuntzak-htab
